19. 12. 2015

Projekt Zeleneč

Přemýšlel jsem, jak organicky - moderně řečeno bezešvě - zapojit běhání do života tak, aby ho co nejméně komplikovalo. A tak se začal rodit projekt Zeleneč.
Abych to upřesnil. Samozřejmě by se nejlépe hodilo běháním nahradit jinou přepravu, tedy jinak neproduktivní čas. Provedl jsem analýzu. Běhat z Brandýsa do Letňan nebo na Černý Most na metro, když jedu do/z práce, je zatím nerealistické. Za prvé vzdálenost: z Černého Mostu je to ke mě domů 12 kilometrů, z Letňan patnáct, ale především vadí bod dvě: je to těžkým terénem, tedy po státní silnici první třídy připomínající tankodrom jak povrchovým provedením, tak přepravou. Motat se tam jako běžec není bez výcviku sebevražedného atentátníka vhodné.

A pak mě to napadlo. Z Masarykova nádraží (práci máme na Florenci) jezdí vlak do Čelákovic. Čelákovice už jsou daleko (to by bylo taky 12 km), ale na trase je Zeleneč a to by bylo příjemných šest kilometrů, půlhodinka běhu. Jenže i tak bych se silnicím nevyhnul. Leda bych zkusil běžet po nějakém kraji pole - cestička by tam určitě měla být, je tam bažantnice nebo obora nebo co to je. Jenže na mapě to není značené a na fotomapě to není moc rozpoznatelné. Takže je třeba udělat průzkum bojem.

Výhoda téhle kombinace by byla jednoznačná, přeprava z práce by zabrala zhruba padesát minut. Vlakem do Zelenče za 20 minut, dalších třicet běh plus údržba doma - sprcha. Za stejnou dobu jsem doma metrem plus narvaným autobusem, ve kterém se mi dělá šoufl. Plus bych mohl pohodově dát denně šestku.

Zádrhely jsou tedy dva - a to už vlastně není nic, dvojka není pořádný číslo problémů.

Za prvé bych rád našel lepší trasu ze Zeleneče na Vrábí přes pole, ale ne polem ani silnicí - nutno vyzkoumat osobně, bojem.

Za druhé musím ještě promyslet, jak přepravovat náležitosti a jak se obléct. Do práce tahám notebook, když si přeorganizuju batoh, z tak deseti kilo ho dostanu na dvě a můžu ho dát do batohu na běhání, co jsem dostal od firmy Nokia tak před dvaceti lety, když ještě vyráběli batohy, než se k tomu zase vrátili.

Pak jde o to, jak se obléct. Můžu se převléct v práci, jen potřebuju náhradní oblečení přibalit do batohu, což v zimě nebude tak easy a běžecký batoh na to asi nestačí. Navíc jezdit vlakem v běžeckém, to se mi fakt nechce. Zatím jsem rozpracoval variantu kalhoty, co mám na chození - ty lze použít i v práci a na běh na tu vzdálenost nebudou zásadním handicapem. Tričko a mikinu přibalit, svetr a lehkou bundu (je sedm stupnů) přebalit do báglu.

Podproblém: zjistit, jak mi platí Opencard do vlaku. Mám koupený jen pražský kupon P - Zeleneč je pásmo 1, že bych rozuměl tomu, kolik mám doplatit, to se říct nedá a reverzní inženýrství zatím nefungovalo. Asi se trapně zeptám na DPP…

Ověřovací fáze projektu - zkusíme příští týden, ještě než mi ježíšek naježí nové boty vhodné do terénu. Ve starých si na mokré trávě dám na držku, dost kloužou, budu muset opatrně. Produkční fáze leden a pak vyhodnocení přínosů :)

4 komentáře:

  1. Trochu tu oblast mám prochozenou a pochybuju, že nějaká cesta existuje. Možná před dvaceti lety. Ale dnes, kdy velké silnice krájí krajinu na neprostupné části a kdy prošlapané polní cesty zanikají, protože pěšky se nechodí, vážně nevím.

    OdpovědětVymazat
  2. Videl bych to na trasu po cyklostezku Neratovice - Brandys (20 km, silnicni boty), alternativne Vsetaty - Brandys (15 km, teren). Asi to neni na behani kazdy den, ale jako zpestreni by to nemuselo vadit. Prevleknes se na zachode ve vlaku.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, a jeste jedna vec. Hodne pomuze, kdyz mas dobre vybrane boty: tak, aby se ti hodily k obleku a ladily i k bezeckym trenyrkam. Spolecenske botasky. Viz napr. zde: http://12honzade.blogspot.com.es/2015/09/saty-delaj-cloveka-boty.html?m=1

    OdpovědětVymazat
  4. Mohu doporučit trasu Zeleneč (nádraží) - Lázně Toušeň - Brandýs (kamený most). Pohodových 10 km z velké části z kopce. Co je důležité běží se mimo silnice po cyklostezce.

    OdpovědětVymazat

Doporučuju si přečíst:

Placené funkce Runkeeperu a Stravy a jejich přínos pro běhání

Vedli jsme tuhle s Jakubem debatu o tom, jaké softy na běhání používáme a zda mají pro nás hodnotu jejich placené funkce. Leží mi to v hlavě...