17. 12. 2015

Garmin Fenix 3 - pár mikrodojmů k elektronizaci běhu

O elektronizaci běhání přemýšlím delší dobu. Teď mi kamarád půjčil Garmin Fenix 3 a tak pár dojmů ze tří dnů a dvou běhů.

Tak především, proč přemýšlím o hodinkách na běhání s GPS? Hlavně proto, že se ukázalo, že mobil se mi po dvou hodinách běhu prakticky vybije, takže jak jsem nechápal, proč lidi neběhají jen s Runkeeperem, tak je to zjevně i pro to. Kromě toho jsem doufal v plastičtější obraz mého výkonu.

O Garminu Fenix 3 je článek třeba zde na Rungo. Hodinky jsem ukazoval v práci kolegům, kteří se zabývají UX, uživatelskou přívětivostí a všichni jsme se shodli, že to dělali technici. Možná pro běžce, ale kdo ví. Jen podotýkám, že naše firma se zabývá uživatelskou motivací, takže nás to zajímalo profesně a máme k tomu poučený názor. 

Počítejte s tím, že v reálu ten displej rozhodně takhle nesvítí a bez podsvícení se musíte trochu soustředit, abyste ho přečetli. Na druhou stranu, rozlišení má opravdu jemné, úspěch Apple s Retinou ostatní výrobce dost přesvědčil. 


Za prvé: hodinky vypadají docela dobře, ale z hodinářského pohledu je to chyba na chybu. Už jen šroubky držící lunetu - tři jsou tak, dva onak. Tlačítka na boku vlevo tak, vpravo onak. Materiálově kvalitní, výborné zpracování, ale designově funkčnost nadřazená ostatnímu. Což někoho uspokojí, ale mě nenadchne.

Za druhé: Mobilní aplikace na iPhone vypadá jako středověk. Zjevně to někdo dělal v multiplatformním udělátku a byl rád, že s malou úpravou to z něj vysmaží i do Androidu, ale je to prostě nedotažený, i když uznávám, že funkční. 






Obrazovky v mobilní aplikaci i na webu vám servírují buďto pár povrchních dat, nebo sloupce detailních čísel, ale vůbec vám nepomohou. Průměrná kandence kroku 170 je hodně, málo nebo akorát? Googluj, šmudlo. Tohle je přesně ten technicistní přístup, který nesnáším: nahází na vás bez ladu a skladu hromady čísel a vy si je musíte vyhodnotit. Pro zapáleného profíka je to fajn, ale že by se podala pomocná ruka amatérovi a řeklo se mu, co zlepšovat a jak se posouvá, to tedy ne. Přeložit hromady čísel do nějakých přehlednějších metrik, názornost, kdy se ukáže, zda je to v pořádku atd…

Za třetí: Stejně tak webová aplikace. Po přihlášení je tam hromada dlaždiček, který jsou prázdný a bezútěšný. Člověk musí mít dost vůle to zkoumat, což je fajn očekávat od běžeckého fandy, ale kdy pak člověku zbude čas na běhání? Co mě mrzí pro rozhodování - není tam žádný demo účet, který by mi umožnil prozkoumat, co všechno Garmin Connect nabízí. To mě štve ale prakticky u každého konkurenta.

Možná jsem deformovaný prací, ale tak nějak jsem od majstrštyku v oboru a s cenovkou třináct čekal něco víc. Rozumějte mi dobře - hodinky jsou prímovní, ukazují mraky dat, ale jsou jako takové ty první Android telefony: dá se na nich nastavit všechno, ale musíte se prodírat menu, zkoumat, nastavovat. Jeden příklad za všechny: je hezké, že detekují odpojení od bluetooth telefonu zavrněním, jenže když spíte v jiném pokoji, než dobíjíte v noci mobil, tak vám prostě párkrát v noci zavrní, že jste ztratili signál. Kde se to vypíná, babo raď a ty hledej.

Pak jsou tam funkce, který vůbec nechápu, jako teploměr. Ten měří naprostý hausnumera, jak by ne, hodinky jsou na ruce a hřejou se od ní, když přes ně dám ještě rukáv, naměří to třicet stupňů při běhu a i když je dost teplý prosinec, takový drama to venku není.

Drobná nevýhoda je, že mi je kamarád zapomněl půjčit pulsmetr s hrudním pásem, takže zrovna tenhle přínos, který mě zajímal, nevyzkouším.

Osobně přemýšlím, co s tím. 

Na shortlist jsem si dal Garmin Forrester 235 - má optický senzor pulsu, pro mě dost stěžejní věc. Pak Polar A360, což je spíš fitness věc. A Tomtom Runner2 ve verzi Cardio, tedy také s optickým senzorem pulsu. Jenže už podle cenovky to bude ještě slabší a přidaná hodnota proti mému Fitbit Charge HR je malá. Vlastně mi na něm vadí dost podstatně jedna věc: neumí mě upozornit na překročení tepové zony. Musím to ručně kontrolovat, což je blbé. Charge HR na to prostě není a nebyl, model Surge sice má vestavěnou GPS, ale na překročení tepové zony také myslím upozornit neumí. Nevíte to někdo? Z webu se to vyčíst nedá, což pro mě znamená, že to spíš neumí - zavrnět, když se dostanu z jedné tepové zony do jiné...

Zatím nejvíc parády mi tedy dělají jednoduché hodinky od Jakuba s prsním pásem, které na tepovou zónu upozornit umí a k nim pro pozdější analýzu Fitbit se synchronizací do Runkeeper, čímž tam dostávám i to GPS. S limitem, že po dvou hodinách je mobil bez šťávy, což je samozřejmě a nade vší pochybnosti důvod, proč neběhám přes dvě hodiny, že ano.

Abych to shrnul, mám tak ještě nějaký prostor na hledání optimálního řešení, asi tak do léta, než začnu pobíhat po kopcích ve volném stylu :)

PS: Poslední informace je čistě pro pořádek: ochrannou známku Fenix na českém trhu pro sektor outdooru zastupuje jedna naše firma a soudruzi z Garminu nám v tom dělají brajgl... 

22 komentářů:

  1. Je to vybíjení mobilu runkeeperem za 2 hodiny normální stav? Skoro bych řekl že ne, protože s mobilem a runekeeperem taky běhám a po cca 7é-80 minutách mívám cca 3ú4 baterky stále k dispozici a to ještě přitom ze stejného mobilu poslouchám hudbu. Mám to tak na iPhone 6 a podobně to bývalo cca rok zpátky na Samsungu Galaxy SIII (android 4 něco..)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, kontroloval jsem baterku, ta je vcelku OK. Jediná zvláštnost je, že běhám s najednou spuštěným fitbitem a runkeeperem. A taky fakt je, že po dvou hodinách to ukazuje 80%, takže to vypadá OK, ale pak dám uploadnout fotky co jsem cestou udělal a najednou mi to hlásí 10% ... ale taky bych řekl, že se na baterce dost projevuje zima, iphoní baterky ji prostě nemají rády...

      Vymazat
  2. Patricku, kde máš Suunto? Možná nejsou až tak chytré jako tyhle Fenixy, jejich aplikace má mouchy, ale webové rozhraní dobré a hlavně hodinky skvěle funkční. Oproti telefonu mají hodinky (aspoň pro mě) jednu zásadní výhodu - rychlou a přesnou GPS.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík Honzo. Začal jsem je teprve zkoumat - český zástupce má web opravdu nepřehledný. Už jen zorientovat se, co k čemu, není easy - ale myslím, že jedny má Jakub, zkouknu je příležitostně :)

      Vymazat
    2. Případně můžu Ambit 3 Peak půjčit. Stejně teď nemůžu běhat... 😢

      Vymazat
  3. Za dvě hodiny prázdná baterie? To je asi něco špatně. U mě (Android 5, Endomondo + offline Spotify) je co hodina běhu, to cca 10-15% baterie.

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím, jestli jsi na ten web už narazil, ale ohledně recenzí sportovních trackerů doporučuju dcrainmaker.com Tam můžes nalézt opravdu podrobná srovnání trackerů na běh, plavání, cyklistiku, atd. a lze tam rovnou srovnávat i různá zařízení mezi sebou podle funkcí.

    Ohledně webových stránek, já používám Endomondo, a hodně lidí se nemůže vynachválit Stravu. GarminConnect je takový divný.

    Hodinky mám Garmin 910XT, tj. starší generaci hodinek, kterou jsem koupil z druhé ruky, protože mi moje původní darovane Garminy 110 přestaly stačit. A zatím mi zcela vyhovují, protože přece jen upřednostňuji tu vychytanou funkčnost před designem. :-)
    Ovšem designově už jsou třeba ty novější modely Garminu 230/630 opravdu pěkné. Ale upgradovat budu nejspíš časem na něco s vestavěnžm čidlem tepu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jejich recenze jsou boží :)
      Mě se Runkeeper líbil, používal jsem ho v době, kdy toho moc nebylo a vím, jak mě mrzela ztráta dat z nokiáckého sporttrackeru, takže teď hodně přemýšlím, u čeho z těch software vůbec zůstat a čím se ty věci liší... Runtastic na první pohled vypadá, že umí líp motivovat začínající například... V čem je výhoda Stravy, to nevím, zkusil jsem ji jednou. 235 už optické čidlo tepu má.

      Vymazat
    2. Sport Tracker jsem také donedávna používal... Stravu mám rád ne na záznam, ale na prohlížení. Skvělé jsou jejich segmenty.

      Vymazat
  5. ten opticky senzor ma taky svoje mouchy. Pokud pak behas v zime a behas toho vic, bude chtit mit hodinky dostupne a bezne se pak davaji pres bundu (vrchni vrstvu). Je to otazka preferenci. Navic u Garminu ten hrudni pas meri i dalsi veci nez tep..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, na to už jsem taky narazil. Jenže já na hodinky zase tak často nekoukám, řekněme vždycky po jednom, dvou kilometrech, něco jako pět - osmkrát za hodinu, to mi zase není zatěžko vyhrnout rukáv. Víc mi vadí, že se mi nedaří upevnit hrudní pás tak, abych neměl dojem, že pořád padá ... ale i to je asi zvyk. Nicméně k většině těch věcí se dá hrudní pás připojit navíc.

      Vymazat
    2. Garmin dela ted novy pas, ktery ma predni cast kolem elektrod se silikonem, takze to neklouze a sedi celkem slusne i po 20 hodinach behu :)

      Vymazat
  6. Ano, Garmin hračky jsou od geeků pro geeky, ale lepší se to. Hlavní problém vidím v tom, že nelze kompletní správu nastavení hodinek dělat u PC nebo v mobilu tak, jak to umí třeba Suunto. Všechny funkce se musí dohledávat a nastavovat přímo na hodinkách, což při množství funkcí, malém displeji a omezených možnostech pohodlného ovládání činí obtíže. Respektive je to všechno zdlouhavé.

    U hodinek Suunto má člověk na velkém monitoru přehled všech nastavení a třeba správa obrazovek, co se má při aktivitě zobrazovat, se jednoduše nakliká a hned to člověk vidí. U Garminu je to nepřehledné a zdlouhavé peklo.

    Přesto jsem si koupil právě Fenixe 3. Technicky jsou nejlepší a bezvadně univerzální. Jen to chce týden nastavovat :-) Jakmile si to člověk vyladí, jsou bezvadné. Měří běhy, túry, kolo, bazény, celý den lyžování... mají přitom i notifikace a vydrží bezvadně dlouho.

    Že mi aplikace neřekne, jestli je frekvence kroku dobrá nebo špatná, to bych až tak neřekl - v grafu je to barevně vidět. Ale ano, ta osvěta kolem významu čísel by se tu hodila. Na druhou stranu se mi líbí, že pro amatéry jsou na Garmin Connectu udělané fajnové tréninkové plány, které jsou jinde placené. Běžecký jsem zkusil jednou držet a nebylo to marné, výsledky se dostavovaly.

    Každopádně mít Fenixe 3 jen na běhání, to je fakt zbytečné. Doporučil bych Forerunner 15 HR. Za pětku bezvadné a lehké hodinky s GPS, dlouhou výdrží a přesným měřením HR (což se o těch náramkových řešení říct nedá). Mají méně funkcí a díky tomu jsou i příjemnější na ovládání, nechybí přitom ale alarmy při dosažení tepových zón.

    OdpovědětVymazat
  7. BTW: Existuje služba pro automatickou synchronizaci mezi různými fitness službami (Garmin, Endomondo, Runkeeper, Strava a další) - https://tapiriik.com/. Používám pro přenos Garmin -> Endomondo.

    OdpovědětVymazat
  8. Já se taky prídám k překvapeným s výdrží baterky. Mám na běhání LG L40 (protože je to nejmenší aktuálně dostupný telefon s dvoujádrem - pomalý jaxviňa, ale účel plní) a vydrží cca 6-7 hodin s GPS, Runtasticem a muzikou. Co můžu ale doporučit je vybodnout se na hodinky a hrudní pás a vyzkoušet bezrátové sluchátka od Jabry s pulsmetrem. Stejně jsem sluchátka nosil, tak je to o gadget míň.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Patricku,
    pokud si na me jeste vzpomenes ... Jestli chces, tak te s fenixama a tema nesmyslama naucim delat a cist.
    Pokud chces zkusit ale neco jineho na UX, obavam se, ze vsechny top modely i od konkurence jsou na tom jeste hur.

    Nicmene koukni se jeste na Garmin VivoActive, ktery by se ti mohly snad libit - zadne prehrsle cisel, rozumne ovladani, propojenost s mobilem a mraky veci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar Michale, tebe jsem neviděl drahně let :) Jo, já si testoval Garmin právě proto, že mi vyšel jako nej co do UX - jenže to nej má zjevně své limity. A zase pár funkcí od toho potřebuju, i když pravda je, že to zatím dvojkombinace hodinek s hrudním pásem, co mi hlídá, aby to se mnou někde nefláklo a mobil s GPS docela postačuje. Jen to není tak elegantní a člověka prostě honí mlsná... Nic víc v tom asi není :)

      Vymazat
    2. :) no ono Fenixy jsou dost specificke. Z pohledu prvotniho nastaveni je to asi neco jako, kdyz si musis sestavit vybavu super auta na prani - mas tam vse a jen si musis vybrat, co chces videt, jak chces, aby se chovalo ... a kdyz to mas vse, nemusis na to roky sahnout a je to pak velmi jednoduche. Jen jde o to prvni nastaveni. A to ti reknou i v Garminu, ze to nastaveni je dost dulezite na zacatku. Fenixy jsou hlavne nastroj pro ultra a trailove bezce. Na aktivni zivotni styl je spis neco jako Garmin Vivosmart Optic (ted cerstvy) nebo Polar A360, pripadne trochu drazsi apple watch, ale nemaji GPS, i presto jsou ale celkem presne.
      Ty Fenixy jsou to nejlepsi, co muzes mit - sportovni nastroj s prvky smartwatch. Ale musis mit vyuziti. Ja je testuju, takze nemam nutnost je vychvalovat, abych ospravedlnil, ze jsem si je koupil - mam na test mraky veci tedka, ale Fenix3 jsou jednoznacne to nej, co muzes pouzit na behani, co delam ja treba - horske ultra apod. Ted v prosinci jsem s nima dal EKUT (170km v Ceskem stredohori a 130km Prazskou 100 Beroun-Praha) a jen diky nim jsem nezabloudil. Nicmene - stejne to musis odbehnout sam svejma nohama ve finale. :)

      Pokud ale nosis na vybehy mobil tak jak tak, asi nema smysl uvazovat moc o nove veci, pokud nepotrebujes zrovna potesit svou ruku :)

      Vymazat
    3. věnoval jsem tomu teď nějaký čas a ten dojem je fakt dobrý. Sice jsou tam pořád nějaký nepochopený věci, na který přicházím praxí, ale co už (například jsem si dal navigovat běh, ale běžel jsem trasu tam a zpět - a ono se měření na konci ukončilo, to mě vůbec nenapadlo, že dokud neřeknu konec, tak to přestane měřit jen proto, že jsem doběhl na konec trasy :) ...
      Nástroje na aktivní život jsou mi málo. Na to mám fitbit a už to nestačí. Vím, že nenaběhám moc, týdně tak třicet, ale zase kus té motivace je hrabat se v číslech. Zatím dumám o Forerunneru 235 ... nebo o tom Fenixu. Když si člověk zvykne, že je to rozhraní v mobilní apce hnusný a na webu nepřehledný...

      Vymazat
  10. Jen par doplneni, nevim zda to zaznelo, Fenixy jsou skutecne outdoorove hodinky, cili i ten teplomer je na miste (ano urcite nelze cekat ze to meri spravne na ruce, ale na kole uz treba ano, nebo sundane u stanu vecer apod.) Provedeni napr. oproti triatletickym 920xt je opravdu na jine urovni, bohuzel relativne snadno se skrabne luneta (lze zrejme vymenit)

    Clovek trochu zasne ze v 21.stoleti takovato vec neni vlastne mnohem "vychytanejsi", nastup smartwatches a ruznych vyrobcu atd. Proste osobne bych cekal zarizeni uplne jine urovne, vcetne aplikace a weboveho rozhrani... ale proste jen moc prediham asi. Nevim kam za poslednich 5-6 let doslo Suunto, ja jsem je opustil uz davno, ackoliv delaji jiste funkcni hodinky, predevsim barometricke mereni bylo vzdy akuratni, Ambity2 jsem zkousel (hodinkofilove obecne, nevim uplne proc, je nejak vice uznavaji:-) nicmene prave "sportovni komunita" bylo neco co jim pred lety hodne chybelo, provazani s aplikaci a webem obecne, v tom trosku zrejme zaspali (mozna dnes je uz jinak), garmin ma support (alespon nejaky) a hlas komunity jinde. Myslel jsem ze s prichodem "smart" brzy garmin a spol. nekdo alespon dozene ale nedeje se tak, leta vyvoje asi nenahradis a proste neni to tak trivialni jak se zda mit durable device, presne baro, gps, appku atd.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Můj osobní tip pro výběr sporttesteru na základě čtyř let pravidelného běhání. Věcí, na kterou bych se zaměřil explicitně, je nabíjecí mechanismus a provedení těla hodinek. Všelijaké takové ty USB porty chráněné laciným gumovým krytem, které jsou součástí těla hodinek, jsou pro mě osobně automaticky NO-GO. Obecně si troufám říci, že pokud je nabíjecí port přímo součástí těla hodinek - nebrat. Při sportu se hold člověk zapotí a ten pot se dostane opravdu všude (dvoje hodinky jsem odrovnal jen tímto stupidním způsobem - pot se dostal i pod sklíčko chránící display, protože hodinky netěsnily správně a nabíjecí mechanismus se postupně vychodil). Provedení těla hodinek je klíčový parametr - vše musí řádně lícovat, hlavně ze spodní strany musí být tělo hodinek uzavřeno, v nejhorším kryto šroubky, pokud je umožněna výměna baterie.

    Konstrukčně to má ideálně vyřešeno Garmin Forerunner 10 - dobrý tip pro cena-výkon. Jediným zásadním nedostatkem tohoto modelu je nepodpora hrudního pásu a snímání tepové frekvence. Jinak OK. Garmin Fenix je ale také ukázkou kvalitně navrženého těla a nabíjecího mechanismu - opět za něco; cenou je proprietarní kabel. Naopak, hodinky TOMTOM či zmíněný Polar A360 jsou typickým příkladem kdy design efekt pomíjí praktičnost a hodinky dříve nebo později odejdou na opracování materiálu v místech, kde se materiál používá nejvíce.

    OdpovědětVymazat

Doporučuju si přečíst:

Placené funkce Runkeeperu a Stravy a jejich přínos pro běhání

Vedli jsme tuhle s Jakubem debatu o tom, jaké softy na běhání používáme a zda mají pro nás hodnotu jejich placené funkce. Leží mi to v hlavě...