4. 1. 2016

Garmin Fenix 3 s optickým HR senzorem

Na Garmin Fenix 3 mi vadilo to, že nemá optický snímač tepové frekvence. Z běhacích modelů ho má jen model 235. Na veletrhu CES, který právě ve Vegas začíná, ale Garmin představil model Fenix 3 HR, který optický snímač tepové frekvence obsahuje.
Na obrázku je Fenix 3 HR - vlastně jedinou novinkou je právě ten optický snímač tepové frekvence, je to firemní technologie Elevate, stejná jako v 235, takže je to logický krok.

Garmin Fenix 3HR

Ve firmware má být pár dalších vylepšení, hlavně sledovaná data a nové sporty, to ale bude dostupné pro majitele všech Fenixů.

No a cena? 600 dolarů za model HR, 800 dolarů za model s titanovým provedením pouzdra (tam ale zřejmě nejde o HR). Pro mě je to zajímavá zpráva, už jsem byl rozhodnut pro Forerunner 235, ale ještě počkám. Ostatně, zítra má mít tiskovou konferenci Fitbit, kde se mají představovat "báječné novinky" a Fitbit nepředvedl nic nového od konce roku 2014, což mu nebrání segment stále definovat ... takže jo, počkejme, co nového bude na CESu.

Mimochodem na Fitbit Charge HR mi zrovna chcípá baterka, jde rapidně dolů s výdrží po zhruba roce provozu, což na náladě nepřidá. Jak jste mi někdo psali do komentářů, že největší fór na téhle elektronice je dobíjecí konektor, který se ošmajdá a přestane fungovat, tak výdrž a kvalita baterek tomu hodně konkuruje. Životnost je roční, maximálně dvouletá, zařízení je furt v teplotním stresu, takže to baterku dost huntuje a když zařízení nemá ve vašem dosahu servisní podporu, bude se vám baterka dost blbě měnit. Ten Fitbit budu muset vzít do firmy do laboratoře, až výdrž padne pod ještě snesitelnou úroveň...

9 komentářů:

  1. Dobrý den,

    po pročítání fór na forums.garmin.com jsem upřednostnil kombinaci Forerunner 230 + Scosche Rhythm+ před Forerunner 235. Důvodem byly přetrvávající problémy s optickým senzorem tepu. Vzhledem k tomu, že Fénix 3 HR má mít stejný senzor, byl bych velice opatrný.

    ("Původní" Forerunner 225 má senzor tepu od Mio a ten prý funguje...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to četl, ale zvážil jsem to tak, že optický senzor chci pro denní průběžný monitoring - třeba odhad spánku bez HR funguje dost blbě. A na běhání k tomu půjde připojit hrudní pás, navíc některé funkce to bez něj ani nevygeneruje. Proto ten 235 ...

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Ja som to vyhodnotil tak presne tak isto.
      Ako ti ten Scosche funguje?

      Vymazat
  2. Nojo, na prd v zime cele to opticke snimani, kdyz mas hodinky pres bundu - ja mam skoro porad mezi hodinkama a telem nejakou vrstvu, v lete zase kompresni trickou od Skins abych se nespalil na slunicku.

    A BTW Fenix cely srac..y pac vcera sem bezel s manzelkou vedle sebe - Fenix2 vs 920xt - meri ji to o 30m na kilak lepsi casy, alias po 10km uz to mas 300m rozdil. Pekne na hov... stejne jako kdyz sem je mel jeste ja a plaval s nima - plaval sem 1:28-1:40 /100m a v realu po porizeni 920xt to mam za 1:50 a vic. A to sem meril uplne stejny usek. Fenixy kecaji, jsou dobre to jo, ale max na behani v horach, na triatlon a houby.

    Navic kamos Majo Srnik, ultramagor je testoval a poslal cele Garminy do.... a ma Suunto Ambit3 a stonasobne lepsi.
    Fenix development tym jsou looseri frown emoticon bohuzel, jediny dobry dev team je za 9xx radou a to i tam maji boty, ale kdyz najdou bug ve firmware, tak ihned vydaji beta a tam se vrati na puvodni kod dokud neodhali chubu. U Fenixu bezne chyba az do dalsiho ofiko firmware za 3 mesice frown emoticon

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je princip GPS měření vzdálenosti - prostě to kecá, dvě GPSky nedají stejný číslo. Jen málokterá se s tím babrá tolik, aby to počítala víc správně.

      Já naopak přes rukávy nic nedávám - a pokud jo, vyřeší to prsní snímač.

      Vymazat
    2. Jinak ty problémy s měřením vzdálenosti přes GPS - pokud by vás to zajímalo, dobře zpracované je to tady: http://www.catapultsports.com/media/3277/jennings-et-al-2010-validity-and-reliability-of-measuring-distances-in-team-sports.pdf

      Vymazat
  3. Píšu do nového komentáře, protože se pokusím odpovědět trošku zeširoka.

    Když jsem si sporttester vybíral, zvažoval jsem více alternativ. Fénixe jsem rovnou vyloučil - jejich cena už je pro mně příliš přes čáru. Uvažoval jsem i o Ambitech - a to jak řadě 2 (R/S), tak 3 (Run/Sport), ale odradila mě jejich konektivita - přece jen, standardem je ANT+ a Bluetooth Smart, což v Suuntu dokázali nádherně zprznit (viz příslušné recenze na dcrainmaker.com). Hodinky využívám i jako Activity tracker - a opět, Garminy jsou v tomto "přehlednější". Ve výběru potom zůstal Forerunner 25 / 230 / 235.

    Co se 235 týká, byl to horký favorit, který měl vše, co jsem chtěl. Bohužel, zástup problémů s optickým snímačem tepu mě přesvědčil, že tohle nebude to pravé - už nekolikátou verzi firmware nebyli schopni odstranit problémy ("zaseklá" HR na 66 / 69 / 72 bpm, cadence crossover, ...). Když potom v rámci úspory baterie zredukovali frekvenci monitorování tepové frekvence snad až k 1x za hodinu (tuším že FW 3.20 / 2.40), což je téměř nepoužitelné, můj zájem opadl. A mezi 25 a 230 zvítězily 230, mimo jiné i proto, že jsem je zrovna sehnal v akci. :-)

    A Scosche Rhythm+? Nemůžu říct křivého slova. Používám je na paži (biceps), což teď od vrstvami oblečení je "vtipné", ale vypínač nahmatám vždycky. Jediné, co řeším, je optimální utažení - párkrát se mi stalo, že nastavení suchého zipu se kterým jsem vybíhal, po hodině, hodině a půl začalo tiskat - ne moc, ale nebylo to úplně optimální. V teplejší části roku by nebyl problém, ale teď byla tepovka pod třemi vrstvami oblečení...

    Co se přesnosti hodinek týče, několik prvních běhů jsem současně zaznamenával telefonem (Sony Xperia Z1 Compact + Endomondo) a nezaznamenal jsem většího rozdílu; hodinky mi subjektivně přišly přesnější díky vteřinovému záznamu - na nějaký objektivní závěr ale mám málo dat (a hodnotil jsem pouze od oka).

    K přesnosti záznamů jen toto: když jsem v Garmin Connect vyexportoval jeden běh (21.18km) a nahrál jsem ho na Endomondo, nebyl v tom žádný problém - trasa i údaje byly totožné. Ten samý TCX soubor jsem nahrál na strava.com - a vzdálenost byla "najednou" 21.60km. Čím to, nevím.

    P.S. Píšu to na tabletu, omluvte prosím překlepy.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Patrick

    Vidim, ze posledný komentár je tu pridaný v januári. Tak sa ta chcem spýtať, ake mas zatial skusenosti s Fenixom 3 HR ty osobne, ci od tvojich priatelov. Zaujima ma snimac po dlhsom casee pouzivania. Som rekreacný bezec.
    Vdaka Peter

    OdpovědětVymazat

Doporučuju si přečíst:

Placené funkce Runkeeperu a Stravy a jejich přínos pro běhání

Vedli jsme tuhle s Jakubem debatu o tom, jaké softy na běhání používáme a zda mají pro nás hodnotu jejich placené funkce. Leží mi to v hlavě...