14. 9. 2016

Proč se Mapy Seznamu vykostí na iPhone 7 a o strastích mobilní navigace pro běh

Seznamácké Mapy.cz jsou vzácnou kombinací nejlepších mapových podkladů a nejhoršího software. Zejména na navigaci jsem se těšil velmi, protože pro pěší výlety a zejména pro běhání jsem si od ní mnohé sliboval. Pokusím se tu sepsat, co je asi tak zhruba špatně a jak to souvisí s novým iPhone.

Zvuk v Mapách je špatně

Ta úplně základní věc je špatná práce Map se zvukem na iPhone (co Android, to nevím). Pokud si zapnete navigaci, převezmou Mapy celý hlasový kanál mobilu, což znamená, že vypnou veškeré jiné zvuky nesystémových aplikací. Pokud vám hrál hudební přehrávač, přestane přehrávat. Pokud ho znovu ručně spustíte, shodíte tím hlasovou navigaci a skončil jste s navigováním.

Ještě horší je to s bluetooth sluchátky. I tam se zruší veškeré jiné přehrávání a zvukový kanál se vyhradí jen pro Mapy, jenže ty většinu času mlčí. Lepší sluchátka usoudí, že došlo k ukončení přehrávání a aby ušetřila energii, odpojí se, načež se je mobil snaží znovu připojit, protože má sestavený byť tichý zvukový kanál. A tak pořád a tak dokolečka, až to sluchátka po nějaké době vzdají definitivně, čehož si všimnete asi až v momentě, kdy se zajímáte o to, jak to, že nejste tam, kde byste měli být - teprve tehdy si všimnete, že hlasová navigace nepremává.

Proč se na tom vykostí mapy na iPhone 7? Na něm uživatelé začnou ještě více používat bluetooth sluchátka a nekompatibilita Map s nimi bude uživatelům velmi nepříjemná.

Pak je tu bohužel hromada dalších detailů.

Vlastní trasa je vám v Mapách k ničemu

Tak především: Mapy.cz umožňují (přetažením souboru na Mapy) importovat soubor s trasou uloženou v GPX. Skvělé. Jenže takovou mapu nemůžete nic. Jen se v mapě zobrazí. Musíte si ji překreslit nástrojem do Map, abyste si ji mohli uložit do Batůžku, ale seznamácký nástroj na editaci trasy je extrémně pitomý, v Safari není zřejmé, jak vymazat jednotlivé body trasy v mapě (jinak než z listu vedle, ale z toho nepoznáte, co mažete), není tam routing po cestách, není tam nic, co zvládají i základní editory tras a kvůli čemu jste měli důvod si trasu vytvořit jinde a importovat ji v GPX do Map Seznamu. Abyste si mohli trasu v GPX pustit do navigace, o tom si můžete nechat zdát.

Trasy s červenými body navigaci
neumožní, ty se zeleným panáčkem ano.
Když už se rozhodnete kvůli skvělým mapovým podkladům si přeci jen trasu do Map zakreslit v jejich editoru, abyste ji mohli použít pro navigaci, je třeba počítat s překážkami v podobě nedotaženého rozhraní. Pominu drobnosti, jako že si Mapy nepamatují poslední volbu typu generování trasy (auto, pěšky, MHD atd) a vždy vám cpou auto, což bohužel poněkud zdržuje. Nebo že na trase nejsou šipečky směru, takže pokud se trasa někde kříží, bude se vám blbě zjišťovat, kudy kam.

Zásadní problém je, že navigace po vámi vytvořené trase není možná. Mapy umí navigovat jen po trase, kterou vám samy vymyslely a vypočítaly. 

Můžete se pokusit to obejít tak, že vytvořenou trasu si prostě jen v mapě na mobilu zobrazíte a pokusíte se po ní jít s tím, že modrá tečka zobrazuje, kde na trase jste. Tady se vám pomstí tvůrce uživatelského rozhraní. Tak především na příhodných obrazovkách výběru trasy (věřte mi, často se do ní budete vracet) se neméně příhodně motá tlačítko Odhlásit, takže se tu a tam nechtěně odhlásíte. A přihlašovat se přes EDGE v terénu a čekat, až se synchronizují trasy (jasně, vymazaly se po odhlášení a stahují se znovu), to se načekáte. 

Grafické rozhraní v mobilní aplikaci je dost násilné. Najdi tlačítko start. 

Ani zbytek rozhraní se nepoužívá dobře

Mapy reagují zmateně (=nejasně) na kliknutí na obrazovku. Po jednom kliku se odzoomují, po dvojitém kliku se nejprve odzoomují a teprve pak zazoomují (zvětší výřez), mapu nelze otáčením prstů otáčet. Mapa se otáčí jen volbou kompasu v levém dolním rohu, ale ta je zase zmatená, protože Mapy nepracují nejlépe s daty z GPS. I když stojíte, mapa se může otáčet, protože se ji snaží Mapy otočit ve směru, v jakém se pohybujete, jenže nepohybujete, je to jen chyba. Používat otáčení mapy ve směru chůze je o nervy.

Stejný problém se projeví při vypnutí a zapnutí mobilu. Mapy nejdříve hodí nějakou hrubou pozici v GPS, ta je skutečné vzdálena na hony. Pak ji teprve zpřesní, ale pokud si to neuvědomíte a nepočkáte si na přesnou pozici, tak si myslíte, že jste jinde, než jste (stalo se mi za běhu v noci a dost mě to rozlítostnilo).

Další nepříjemnost je, že se vám snadno podaří vytvořenou trasu z mobilní mapy “sundat” - někde na displeji nevhodně kliknete a je po ní. Musíte vlézt do batůžku a znovu si ji spustit (a neodhlásit se, viz výše). 

Proč se mapa neposunuje za pohybu?

Rovněž se vám mobilní mapa sama neposunuje po vámi vytvořené trase za pohybu. To funguje jen u navigace po vypočtených trasách, vámi definované trasy tohle neumějí a musíte si trasu posouvat ručně, abyste se našli. Nepříjemné (tím si ji často zrušíte) a za běhu (když z vás chčije pot a kape na displej) i těžko proveditelné.

Když se přeci jen rozhodnete použít Seznamem vypočtenou trasu (a to má smysl, i procházky přírodou umí najít moc hezké), ani tehdy není vyhráno. Maličké světlezelený nápis Start na hnědém pozadí v neintuitivním místě se bude blbě hledat i v kanceláři, natož na plném slunci. Ani u této mapy mi není zřejmé, co způsobí jaký druh dotyku na displeji, mapa se otáčí jak čamrda, ale rozhodně je systém vypočtených tras promyšlenější. Naopak nebezpečná tlačítka jako “Odebrat trasu z oblíbených” (=smazat ji) či Odhlásit jsou značně na ráně a snadno se na ně přehmátnete.

Zbytečný kus prostoru mapové obrazovky zabírá horní lišta menu, to už je jen drobnost a při navigaci podle trasy ji Seznam alespoň využívá pro stavové informace. 

Skvělé mapové podklady, slabá mobilní aplikace pro iPhone

Odstranit tyhle problémy pro pěší turistiku a zejména běhání či kolo je důležité. Špatně vyřešená hlasová navigace se dá pochopit, sbírají se s tím zkušenosti, ale nevyřešené rozhraní (ať už pro editaci trasy nebo pro samotnou navigaci) v aplikaci či na webu je něco, s čím si Seznam má kapacitu poradit. Zatím jsou z tohoto pohledu Mapy.cz malý pomocník, vlastně jen náhrada kvalitní mapy a zobrazení pozice v ní, což není vůbec málo, ale je škoda toho ostatního.






13 komentářů:

  1. Spoustu těch věcí donedávna appka neuměla, takže jsou celkem nové. Osobně beru Mapy.cz jako náhradu papírových map. Jsem z nich schopen nastudovat trasu (u křížku doprava, u rozcestníku doleva...) a pak jít/běžet po paměti. V tomhle jsou nejlepší a to si myslím, že jsem vyzkoušel jsem opravdu hodně aplikací.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že jsou nové, neznamená, že by nemohly být funkční a smysluplné :)

      Vymazat
  2. Vnímám to podobně. Seznam se zaklíná neustálým testováním a důrazem na UX a pak se z map neustálým přidáváním nových funkcí stane takovýhle slepenec. Je vidět, že celý ten agilní vývoj a testování má své limity. Jeden člověk s vizí může být někdy lepší řešení.

    OdpovědětVymazat
  3. jo tak zhruba stejné problémy jsem měl v pátek, když jsem jel na kole z Prahy někam na Beroun a neměl jsem iPhone, ale Windows phone a na něm normální seznam mapy v prohlížeči.
    Google zas neměl dobré mapové podklady a to ovládání bylo lepší jen o chlup. Takže jsem přepínal obojí (což je při jízdě na kole jednou rukou s telefonem v držáku voser) a nakonec jsem to vypnul, vytáhnul papírovou mapu, zapamatoval si průjezdní vesnice a jel podle cedulí u cesty a rad místních lidí.

    OdpovědětVymazat
  4. Defacto vše popsané je řešeno v aplikaci pro Android, u iOS zatím doháníme prioritnější věci z dob, kdy jsme neměli žádné vývojáře. To nás samozřejmě nijak neomlouvá, ale v tomhle konkrétním případě jsme zvolili přístup vydat spolu s Androidem alespoň MVP navigace, které odbaví základní potřeby, než nevydat nic a čekat další měsíce, až bude "vymazleno".

    OdpovědětVymazat
  5. Zkuste treba vyhledat v mapach bankomat. Velmi casto to najde jeden 50km daleko, ale ten za rohem ne. Nedela to trideni dle vzdalenosti.
    O vikendu jsem hledal blizkou prodejnu potravin, nenasel ani pri max priblizeni, na firmy.cz byla. Naslo mi to velkoobchod 30km daleko.
    Skoro to vypada, ze vyvojari ani product manager nepouzivaji svoje mapy v realnem zivote. A nepouzivaji ani google mapy, aby vedeli, jak ro ma vypadat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      můžete uvést konkrétní příklady - ideálně jako URL na www.mapy.cz, kde vám hledání nepomohlo? Mrknem se na to. Díky.

      Vymazat
  6. Patricku, poslali ti za ten precizní testreport ze Seznamu aspoň nějakou dobrou lahev? Jestli ne, tak by to měli rychle napravit...

    OdpovědětVymazat
  7. Patricku, poslali ti za ten precizní testreport ze Seznamu aspoň nějakou dobrou lahev? Jestli ne, tak by to měli rychle napravit...

    OdpovědětVymazat
  8. Pánové, a to nemluvím o patáliích pokud jste offline. O batůžku si můžete nechat zdát. A pokud jste investovali čas do stažení offline mapy, stačí se v nevhodný okamžik někde dostat na wifi a pokud mapy.cz usoudí, že vaše stažená mapa je neaktuální, máte po žížalkách. Jo a pokud máte stažených map více, aktualizují se v pevném pořadí a všechny. A to offline mapy pro mne byla killer-feature.

    OdpovědětVymazat
  9. Sono così orgoglioso e felice di essere qui per condividere questa straordinaria testimonianza, meravigliosa e straordinaria, non riesco a credere che ora il mio ex marito sia qui con me a implorare per tutte le sue azioni sbagliate, dicendomi quanto si sentisse vuoto per tutto il tempo era via, mi ha lasciato e mi ha fatto tanto male dopo un divorzio avvenuto 5 mesi fa. E tutto questo miracolo è successo subito dopo aver contattato il dottor Egwali per chiedere aiuto, sono la donna più felice del mondo oggi direi di averlo di nuovo al mio fianco. È un miracolo per me e la mia famiglia ed eterno piacere e allegria. Sono così felice ora e non so quanto esprimere la mia gratitudine e apprezzamento al Dr.Egwali. Lo consiglio vivamente se hai bisogno di aiuto immediato in quanto è garantito.
    Inviagli un'e-mail oggi /dregwalispellhome@gmail.com o tramite
    WhatsApp: +2348122948392

    OdpovědětVymazat
  10. Upřímně běhat podle navigace jsem ještě nikdy nezkoušel. Nicméně svůj iPhone si na běhání beru. Spíš ale kvůli aplikaci na měření vzdálenosti a kvůli hudbě. Párkrát se mi ale bohužel stalo, že mi vypadl při běhu z kapsy. Naštěstí je ale v pořádku. Ještě, že mám to tvrzené sklo na iPhone.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono záleží co máte za telefon. Já mám teď třeba iPhone 12 a ten bych si s sebou na běhání asi nebral. Je to totiž šíleně velké a pomalu se mi to nevejde do kapsy od kalhot. Když jsem ještě měl iPhone 5S, tak ten by na něco takového byl ideální jak byl malinký.

      Vymazat

Doporučuju si přečíst:

Placené funkce Runkeeperu a Stravy a jejich přínos pro běhání

Vedli jsme tuhle s Jakubem debatu o tom, jaké softy na běhání používáme a zda mají pro nás hodnotu jejich placené funkce. Leží mi to v hlavě...