16. 6. 2017

O vztahu kvality a ceny u běžeckého vybavení

Když jsem začínal běhat, hodně jsem řešil, jaké si mám koupit funkční tričko. Tradičně mě mátlo cenové rozpětí 200-2000 Kč a chtěl jsem to pojmout nějak zodpovědně. Nakonec jsem přijal za své radu z jednoho článku o vybavení: jsou parametry, které jsou zásadní (třeba funkční materiál). A pak parametry, které ocení až intenzivní běhálista.

A tak je to u běžeckého vybavením se vším. Čím déle v něm běžíte, tím více oceníte vylepšení. Když začnete běhat desetikilometrové trasy, je každé funkční tričko dost dobré. A vlastně každé ponožky dost dobré. I ty levnější běhací boty stačí (záleží na hmotnosti běžce ovšem). Kalhoty - pět kilásků dáte v džínách, desítku klidně v teplákách nebo pyžamu (tam už džíny dřou). Bazírovat na tom, že musíte mít to nejlepší, je naprostý ekonomický i mentální nesmysl. Zbytečně se začnete vázat na funkci oblečení, místo na běh samotný.

Teprve s tím, jak roste čas strávený v běhu a vzdálenost jím zdolávaná, začíná jít o detaily. Je to tak všude. Softflašky na vodu: ty levné mají úzké hrdlo, dražší mají široké, aby tam rychle šlo nalít vodu. Ušetříte deset vteřin na občerstvovačce a dvě tři stovky při nákupu. Deset vteřin je při závodu, kde si musíte vzít softflašku zpravidla nepodstatných. Zpravidla. Pro špičkové sportovce ne.

Když jsem běžel šedesátku na mácháči, dobře jsem si před tím ozkoušel ponožky. Koupil jsem si nějaké drahé (samozřejmě ve slevě), kompresní najky. Základní výhoda? Za celých šedesát se mi neshrnuly, zatímco levné ponožky se mi už při deseti kilometrech někde blbě v botě poskládají a na dvacátém kilásku to začne dřít. Dobrá velikost a kvalitní sklad i střih je na dlouhé trati znát.

Všimněte si na závodech, že je zpravidla vedou ti největší "hastroši". Když opomenu závodníky sponzorované nějakou značkou, ti nejrychlejší nosí staré věci, žádné novotou zářící zázraky moderního sportinženýrství. Důvod je prostý: to oběhané, onošené a seprané mají dlouho, důvěrně se s tím kusem znají a vědí, co od něj čekat. Na závodě se zbytečně neriskuje, že vás bude škrábat trencle nebo rozdírat hydrapack. Brát si vyzkoušené je racionální volba a nové kousky se nejprve otestují při tréninku, čímž se ale taky postupně otahají. Novotou svítící kousky mají začínající běžci a ti, kdo běhají méně - nedávno nakoupili nebo věc ještě neoběhali.

Co jsem úvahou chtěl říct? Na začátku běhání nemá smysl sahat po drahých věcech. Ano, jen to nejlepší je pro vás dost dobré, určitě tu hlášku znáte a rozhodně nechcete, aby vás brzdilo tričko. Jenže tričko vás bude brzdit jen v případě, že bude vyloženě mizerné, žádný podstatný čas vám ale lepší model nenažene. Až při vyšším výkonu oceníte drobné vychytávky, kterých si při pětce - desítce v parku nevšimnete. Lepší střih, promyšlenější šití, funkce, zvláštní úprava materiálů jako nesmekavé pogumování na kratasech, které umožní se do nich zapřít rukama při výšlapu atd. Do té doby zbytečně přeplácíte za něco, co nevyužijete. A dost možná naopak minete něco, co pro zkušeného běžce není důležité, do vyšších modelů to nepřijde, ale začátečníkům to pomůže.

Berte to jako moji soukromou filipiku proti tendencím kupovat si to nejlepší a nejdražší. Když začínáte běhat, sahejte po kvalitním, ale levném. Oblečení z Lidlu na deseti kilometrech je dobré dost. Ultra v něm ale nedávejte.

(Věnováno Jirkovi, který mi rozmluvil koupit si tričko za dva litry, abych vyzkoušel ultrapatentní větrání on-off efektem se slovy: To bude nějaká kravina, ne?)

7 komentářů:

  1. Tohle platí v každém oboru. Fotograf básnící jen o technice nakonec vyfotí horší věci, než talent s mobilem. Cyklista zaklínající se vybavením nakonec ani nevyjede, protože mu něco chybí.

    Běhat se dá začít jednoduše. Prostě jednoho dne jdete a pak se rozběhnete. V tom, v čem jste.

    OdpovědětVymazat
  2. Patricku, kterou konkrétně tu soft flask doporučujete? Běhám trasy nad 1h zatím s ledvinkou s klasickou pevnou štěrchající láhví a ta uživatelská přívětivost tam opravdu moc není. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si koupil na Aliexpressu AONIJIE - stojí stokorunu včetně poštovného, mají tuším dvě velikosti, jsou i s "brčkem" atd. Náústek mi dítě prokouslo, tak to teče (=nedávat dětem), dole jsou zavařené (to mi nevadí), mají úzká hrdla (dají se sehnat i širší) - ale za ty prachy cajk. Jinak mají v decathlonu a samozřejmě top je salomon, ale to se musí dlouho hledat, aby to bylo za dobrou cenu, pětikilo za softflasku, to mi přijde trochu dost, to bych radši dal pětikilo někomu, aby běžel se mnou :)

      Vymazat
    2. Salomon má opasky i se softflaskou. Mají různé velikosti a objemy těch softflasek. Jsou dražší, ale dobré. Jinak softflasku snad dělá i nějaká jiná značka a snad o něco levněji. Já mám baťůžek se dvěma 0,5 l softlaskami Salomon a naprostá spokojenost. Ale beru až na běhy od cca 2,5 hod. dál nebo když čekám proměnlivé počasí a pro jistotu chci s sebou nějaké oblečení navíc.

      Vymazat
    3. Když se chytí nějaký výprodej, tak se to dá za rozumnou cenu, jinak souhlas, Salomon je drahý.

      Vymazat
  3. Tak tak, já jsem spíš takový rekreační sportovec, kdy souvisle sportuju maximálně 2 hodiny v kuse. Zjistil jsem že na tohle poslouží úplně stejně reklamní triko Adler za 80-100 Kč nebo triko z Lidlu za 150-200,- jako triko za tisícovku :-))
    Skutečně nechápu kdo si kupuje triko za tisícovku a víc, protože jediný rozdíl tam je nášivka nějaké značky na prsou.

    OdpovědětVymazat
  4. Je tady ještě jedna věc, než je jen čistá funkčnost měřená poměrem cena : výkon. Jde totiž také (především?) i o to, v čem se lidé cítí dobře (viz tvé dávné hledání černých bot jak na běhání, tak i do práce). Že to jsou zbytečně utracené peníze, když člověk stejně běhá jen 5 km týdně? No a? Pokud to pomůže k tomu, že u běhání vydržíme do doby, než je nám fuk, co máme při běhu na sobě, tak proč ne.

    OdpovědětVymazat

Doporučuju si přečíst:

Placené funkce Runkeeperu a Stravy a jejich přínos pro běhání

Vedli jsme tuhle s Jakubem debatu o tom, jaké softy na běhání používáme a zda mají pro nás hodnotu jejich placené funkce. Leží mi to v hlavě...