15. 7. 2016

Knihy o běhání - pro mne obecně dost zklamání

Když jsem před rokem začal běhat, koupil jsem si pár knih o běhání. Je to další zajímavá zkušenost, protože žánr mě míjí.

V prvé řadě jsem samozřejmě koupil takové ty praktické knihy, jako jak běhat atd, pár už jich vyšlo, zajímavé je, že většina z nich je vyloženě zaměřená na ženské, genderově neutrálních bylo mnohem méně.

 No a pak jsem ze zvědavosti pořídil i ty motivační. Samozřejmě Scott Jurek Běhej a Jez a teď o víkendu jsem dočetl od Riche Rolla Hledání ultra. Vynechal jsem zatím Běhání s Keňany, nějak mě totiž žánr neoslovil.

Jak to shrnout? Oba autoři mě přesvědčují, že pro někoho, kdo na škole podával mistrovské výkony, je jednoduché o deset, patnáct let později začít běhat a vydržet u toho a běhat to na mistrovské úrovni. Je to ta nejvrchnější manipulace. Když jsem já, bývalý mistr USA v plavání, zvládl ultra, zvládneš to i ty. Už na druhém výběhu po deseti letech nicnedělání Rich Roll běží mnoho hodin v kuse a je šťastný. No tývole, wtf?

Já chápu, že jako příběh je to zajímavý, ale knihy mi přišly spíš propagací veganství, jak Roll tak Jurek ho nakládají všude. Nic proti tomu, ale když jsem si ze zájmu googloval materiály, celá řada jiných kapacit (kapacitou myslím doktoři a výživoví specialisté) zase tvrdí, že konzumace masa je pro běžce prospěšná a podle jejich přijatelně masitých plánů vítězí zase jiní běžci jinde. Nic proti propagandě, každý na ni má nárok a rozhodně vyražení “průmyslové” stravy pomáhá, ale je čas zhoupnout se do druhé strany extrému?

Tohle je kniha, příběh, který mi chybí. Tedy knižně. A proto tak rád čtu třeba 12Honzu, tedy normální lidi, kteří nikdy před tím nebyli mistry světa a teď se po odmlce jen nepřešaltovali na běh. Lidi, kteří řeší problémy podobné, jako já. Musí chodit do práce, musí obsluhovat normální rodinu, nemohou si dovolit vypadnout na dlouhé hodiny běhat každý den, nemohou si vyjet na dva týdny na Havaj popilovat techniku, nemohou si kupovat to a ono. Jak se vyrovnávají s tím či oním.

Po pravdě, tohle jsem trochu čekal od knih Jureka i Rolla: rady, tipy, co jim fungovalo. Co konkrétně jim fungovalo. Jestli vidí rozdíl mezi různýma druhama funkčních triček. Jak se navigují při běhu. Jestli běhali s hudbou a jakou, jestli jestli … tisíce věcí, na kterých vlastně není, kde se zeptat, protože to už jsou moc velké detaily na ty “pratické knihy o běhání”, ale které zajímají asi každého pokračujícího běhálistu: k čemu a jak se kdo dostal, jakou úvahu provedl. Svézt celou knihu jako propagaci veganství, to je mi dost málo.

Na závěr přiznávám, že jsem vlastně nehledal knihy v angličtině, četl jsem jen to, co se přeložilo do češtiny, hlavně proto, že anglicky čtu pomaleji a beletrii či věci, co nepotřebuju profesně, hltám rychleji v češtině. Možná tedy jen nevyšla ta správná kniha pro mě česky, když se občas někam dívám na doporučené knihy o běhání, v angličtině se pár popiskově zajímavých najde...

Takže nic, zůstal jsem nepoučená tlustá kancelářska krysa z Polabí, která si běhá svých pár kilometrů, když může a když se na ni doma moc nevrčí.

Četli vy jste nějakou knihu o běhání, která vám něco dala? Nebo našli jste si u těch dvou autorů něco, co vám něco přineslo?

16 komentářů:

  1. Já začínal letos (2016), vlastně teorii jsem zaháji koncem loňského roku (2015), s cílem přežít půlmaraton.

    Začal jsem bestsellerem "Born to run" od Ch. McDougalla, ale zvládl jsem jen nízké desítky stranek. Důvod prostý, hledal jsem praktické informace.

    Následovaly knihy "Trénujeme na maraton a půlmaraton" od D. Chalfena, "Běhání" od F. Wöllzenmüllera a "Škorpilova škola běhu" od M. Škorpila (většinu informací lze dohledat na jeho webu).

    Kdybych začínal znovu a mohl si vybrat jen jednu knihu, pak tu poslední. Ale není na škodu si udělat průnik z více zdrojů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem zaponěl na "Běhání - anatomie" od J. Puleoa :) (zajímavé)

      Vymazat
  2. Tak nejlepší kniha o běhání, co jsem zatím četl je česká "Můj dlouhý běh". Ale ty odpovědi co hledáš tedy nenajdeš ani tam.
    Jinak k tomu wtf na konci čtvrtýho odstavce se nejvíc přibližuje "Běžkyně". Autorka líčí, jak přijela na UTMB, víceméně nevěděla do čeho jde, a vyhrála! To je všechno spíš demotivační...

    OdpovědětVymazat
  3. Patriku, tohle podle mě nenajdete v žádné knize. Četl jse víceméně vše, co tu padlo - ze začátku jsem hledal to samé, co vy. Jenže to do žádné knihy nikdo nedá - zkuste blogy, tam se čas od času něco dá nalézt, nebo lépe, najděte si v okolí běžce, co běhají léta a čerpejte od nich - tak jsem to udělal já. No a pak také není špatné vyzkoušet si něco stylem pokus - omyl, já to tak dělal s tréninky a stravou a když jse se začal posouvat, věděl jsem, že něco je správně. Pak jsem začal studovat další materiály, na které bych ze začátlu vůbec nepřišel - až s tím, proč neco funguje / nefunguje, přišly ty správné otázky, které mě nasměrovaly na teorii různých vytrvaleckých treninků, přístupů k tréninku, úpravě stravy apod.

    OdpovědětVymazat
  4. Z knih o běhání jsem četl jen Škorpilův Marathon za 100 dní (nebo jak se to jmenuje), což mi jako běžeckému uchu pomohlo v první orientaci v tématu. K Born to Run mám profesně předpojatý odpor ne nepodobný vztahu lékařů k léčitelům pracujícími s léčivými krystaly. Jediná běhací kniha, z níž jsem kus učetl a která mne dlouhou dobu bavila, byly Stopy v oblacích Richarda Askwithe. Jinak co jsem otevřel, to jsem zase rychle zavřel. Nikoli kvůli faktickému obsahu, k tomu jsem se nikdy nedostal, ale šííííleně mne iritovala jazyková stránka těchto knih. Nevím, jestli to bylo překladem nebo byly tak blbě napsané už v originále, ale když protrpíš 2 odstavce a zkusmo přečteš i ten další, ztratíš jakoukoli motivaci zjišťovat, jestli by ti to neposkytlo větší čtenářský zážitek třeba v mandarínštině.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja mam s americkyma knizkama velky problem s ukecanosti. Treba Budd Coates - Runnin on Air je super, ale dulezitych je asi prvnich 50 stran a zbytek je omacka a presvedcovani o tom ze to fakt k necemu je (a ja myslim ze jo).
    Born to run se mi libi velice, ale zrovna jsem to zacal cist, ale uz i tak tam nachazim veci ohledne techniky, ktere mi jsou blizke.

    OdpovědětVymazat
  6. Můj dlouhý běh Dana Orálka je za mě top. Líbilo se mi to nejvíc ze všech knih o běhu. Kromě Danovi knihy jsem přečetl Jez a běhej, pak začal číst Zrozeni k běhu a to už jsem nedočetl...vůbec mě to nebavilo.

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, přiznám se, že ta ukecanost amerických knížek, kdy se v nějakou chvíli objeví pár zajímavých tezích a ty se následujících dvěstastran omílají pořád dokola, tak to mě dere taky. A taky jsem většinu těch klasik jako Born to run knížek přečetl z povinnosti, abych věděl, jestli to na konci nejde nahoru.

    OdpovědětVymazat
  8. Zrovna čtu Lizzy Hawkerová - běžkyně. Ano, psát o prvním závodě UTMB ve smyslu "uběhnu to vůbec?" a přitom ho vyhrát je zvláštní, ale kniha je to velmi čtivá a její životní příběh je zajímavý.
    Kniha, která se podobá hodně návodu a radám jak se pohybovat v horách je Ultra a dál od Hala Koernera. Je tam strašně moc zajímavých věcí, jak to při ultra funguje, ale vybral jsem si tam i věci, které se hodí i při 30 km v horách. Při laika co začíná běhat trochu v horách ideální. Samozřejmě v menším měřítku :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mala červená kniha o behani. Četl jsem už pred tremi lety, ale prislo mi to dost "prakticke".

    OdpovědětVymazat
  10. Z pohledu techniky behu mi dala nejvic knizka od D.Dreyera Chirunning. Pred ni jsem cetl mnoho jinych, kde se clovek dozvi, jak by to melo vypadat. V teto je srozumitelny a postupny navod, jak to skutecne udelat. Americke motivacni kapitoly a cinskou filozofii lze preskocit :-)

    K pochopeni toho, proc nas bavi z pohledu nezucastnenych tak nesmyslna cinnost, jakou je beh, je skvela Why we run od evolucniho biologa a ultramaratonce Bernda Heinricha.

    No a pokud clovek hleda treninkove plany site na miru, tak je najde v The Cool Impossible od trenera ultramaratoncu Erica Ortona. Trenoval i autora knihy Born to run na jeho beh s indiany.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. O některých věcech je asi lepší nečíst, ale rovnou je dělat.
    Za sebe bych dopručil Danyho běžecký cestopis "Ti kteří utíkají pěšky".

    OdpovědětVymazat
  13. Koukni na tohle video (prvnich 30 s. bez zvuku), myslim, ze by se ti to mohlo libit: http://richardstrouhal.blogspot.cz/2013/10/vladimir-henzl-cesta-k-ultra.html

    OdpovědětVymazat
  14. Těžko říct, co od knížek o běhání čekáš. Ty americké jsou spíš motivační self-made-man bláboly, které můžou někoho nakopnout a jiného odradit. Konkrétní rady bych tam opravdu nehledal a pokud už tam jsou, tak bych je bral s rezervou.
    Pokud ti jde o obecně použitelné principy vytrvalostního tréninku, tak jsou použitelné třeba tyhle:
    Trénink pod kontrolou – metody, kontrola a vyhodnocení vytrvalostního tréninku. G. Neumann, A. Pfützner, K. Hottenrott Grada, 2005 - už asi jen v antikvariátu

    nebo
    http://www.grada.cz/velka-kniha-behani_7942/kniha/katalog/

    Za skoro stejné peníze bych ale spíš doporučil pár konzultací s trenérem, který je schopný ty obecné principy aplikovat na konrétní požadavky a aktuální kondici. Trenétů je k dispozici dost a můžu určitě doporučit třeba http://www.behejchytre.cz/ nebo pokud chceš trénovat jako mistr světa, tak http://www.lb-training.com ;)
    jaké koupit vybavení nebo funkční tričko ti poradí v každé rozumné speciálce, kde obvykle prodávají lidi, kteří mají k běhání vztah a zkušenosti. většina lidí, co už mají něco odběháno, ti stejně řekne, že hadry neběhají, ale chápu, že je to o pohodlí a pocitu.
    no a pokud jde o zkušenosti ze závodů nebo z dlouhodobého tréniku, tak je dobré občas běhat s nějakou skupinou nebo parťákem, kteří zkušenosti mají a neváhají se o ně podělit.

    OdpovědětVymazat
  15. Rozhodně můžu doporučit The terrible and wonderful reasons why I run long distances od Oatmeala. Velká část je u něj na webu - třeba tady: http://theoatmeal.com/comics/running Je to ale spíš o motivaci...

    OdpovědětVymazat

Doporučuju si přečíst:

Placené funkce Runkeeperu a Stravy a jejich přínos pro běhání

Vedli jsme tuhle s Jakubem debatu o tom, jaké softy na běhání používáme a zda mají pro nás hodnotu jejich placené funkce. Leží mi to v hlavě...