2. 5. 2016

Zatoužil jsem po botách na silnici

Naposledy jsem byl běhat v úterý. Je mi nějak blbě. V sobotu jsem jen přeběhl kousek lesem, když jsem parkoval auto, abychom nemuseli s dětma jít kolečko, ale došli někam, kde je auto - to bylo legrační, kdy si člověk uvědomí, že co já přeběhl za čtvrthodinku, děti jdou dvě hodiny, protože se u všeho stojí a rozjímá. No, v neděli jsem musel zapadnout do postele, protože už mi bylo fakt blbě a tak jsem studoval silniční boty.

To je tak. New Balance 1210, které mám, se mi hodně obrušují, je přeci jen vidět, že jsou na měkčí terén, takový ten lehčí trail. A jsou skvělé, ale tímhle tempem (mají skoro 350 km od vánoc našlapáno) mi budou za tři měsíce na patě větrat více, než výrobce předepisuje, takže jsem si říkal, že by stálo za to si koupit variantně něco na tvrdý asfalt či sešlapanou hlínu, moje převažující terény. V polabí běhám především po rovině, takže nějaký brutální grip tam extra nepotřebuju, přichází léto, ani toho bahna nebudou přehršle, takže mít druhé čistě silniční boty na tvrdý povrch by se šiklo. Nike Revolution EU jsou opravdu spíš záložní varianta, párkrát jsem s nimi teď vyběhl a už je poznat, že pod patou je ta guma rozmašírovaná. 

Otázka je, co vybrat. Rozpočtové omezení říká, že bych nerad sahal po botách přes 2500 Kč, ale ve výprodejích mají ledasco. Krom toho by se mi hodilo, abych ty boty mohl vzít i k džínám do práce a nemusel si do práce tahat boty zvláště - takže nějaký střízlivý design, bez oranžové, zlaté či jasně zelené. A to je taky problém. 

Problém také je, že jsem furt tlustej - tak výrobci bot definují váhu přes 90 kg, takže bych měl mít tlumenější boty. 

No a posledním problémem je, že při své metodičnosti jsem se chtěl obeznámit s jednotlivými produktovými řadami, protože třeba vůbec nechápu, jak se liší NB1210 od 980 a dalších těch čísel. Jenže nikde nemůžu najít kompaktní představení jednotlivých modelových rodin výrobců. Zdá se, že to všichni maji v malíku. Na jednotlivých eshopech sice mají různé selekce, v česku se to většinou omezuje na "silniční", v lepším případě podle typu podpory nohy, ale trochu si načíst, jak se liší jednotlivé modelové řady, to se mi nepodařilo. Kdybyste někdo měl odkaz na solidní kompendium v oblasti bot, dejte vědět. 

Já si zatím budu decentně užívat proces výběru, protože i o něm ten nákup přeci je :)
Dosavadní zvažovaný shortlist:
  • Salomon Sense Propulse (toužím po botách Salomon, ale silniční nějak nedělají, variantou je Sense Motion, mají je ve výprodeji za dvojku a to jde)
  • Asics GT-2000 (ve výprodejích za 2,2KKč)
  • Reebok One Cushion 2.0 mají na Sportisimo za 1800 Kč
  • New Balance Fresh Foam Zante v2 nebo Vazee Pace (najít za dobrou)
  • Nike Zoom Elite 8 (najky mi nějak nesedí, vždycky se mi na nich vytáčí noha)
  • Saucony Kinvara
  • Hoka One One Clifton 

6 komentářů:

  1. a co Salming? ja jsem z nich unesenej. na nejaky doporuceni a recenze sem se vykaslal a Distance mi vydrzeli pekne dlouho a behalo se v nich uzasne nez jsem je na kole rozerval o strom

    OdpovědětVymazat
  2. Ve výběru nemáš Mizuno, s těmi jsem spokojený. Používal jsem Wave Ultima 7, ale už jsem přešel na tvrdší http://www.mizuno.eu/en/footwear/running/j1gc150905/wave-ultima-7#cJ1GC150911

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, přijde mi úsměvné, že si koupíš drahé hodinky a na botech šetříš. Přeji ti, aby ti to vydrželo. opravdu. :-)

    Já si výbírám boty tak, že zajdu do obchodu, kde mají výběr a nechají mne v botech venku! zaběhat. A zkouším a běhám, až se mi nějaké pocitově líbí. Na značku a cenu tolik nehledím. Postupně i měním značky, aby se nohy moc nezvykly.

    Přeji štastnou volbu. -lukas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ty hodinky já ale nosím každý den, to je první bod úvahy. Druhý bod úvahy je, že já nepotřebuju optimalizovat na krev, takže jestli si nekoupím nejmodernější boty, ale loňskou kolekci, se na mých výkonech nijak zásadně neprojeví. A předpokládám, že boty z loňské top kolekce jsou furt dobré ... ne?

      No, já si nejdříve přečtu, jaký tak by mi mohly vyhovovat, pak si je jdu vyzkoušet, nějakou selekci to holt chce, nebudu zkoušet celý krám...

      Vymazat
  4. Patricku, boty se vybiraji v krame, ne na netu! Obejdi si par obchodu (vedle tebou jiz drive zminovaneho Trailpointu mam velmi dobrou zkusenost i s pristupem prodavace v Running Mall na Letne nebo v Triexpertu) a vybirej podle toho, co ti bude sedet na noze. Barvu a cenu muzes doresit pozdeji. Vetsinou lze ziskat zakaznickou slevu i v kamennych obchodech. Vyzkousel jsem zatim 4 znacky a kazdy vyrobce dopreje tvym noham neco jineho. Estetickemu hledisku rozumim, je fajn, kdyz si muzes vzit boty k obleku, ale na druhou stranu, fakt si chces sve bezecke botky osmajdavat nekde u soustruhu?!!

    OdpovědětVymazat
  5. Na porovnavani bot muzes zkusit http://runrepeat.com/compare-products#?selected=1709,893

    OdpovědětVymazat

Doporučuju si přečíst:

Placené funkce Runkeeperu a Stravy a jejich přínos pro běhání

Vedli jsme tuhle s Jakubem debatu o tom, jaké softy na běhání používáme a zda mají pro nás hodnotu jejich placené funkce. Leží mi to v hlavě...