15. 8. 2016

Pár interních poznámek ke skyrunningu

Ze “zkušenosti” se skyrunningem na Ještědu si tu pro sebe sumarizuju pár poznámek vyzkoumaných praxí.

  1. Skyrunning je občas taky skywalking - když je kopec příliš prudký, nemá smysl vyšťavovat se pokusy do něj běžet, spíš jen rychleji (pokud to vůbec jde) stoupat.
  2. Hůlky by se mohly hodit. Nutno ověřit, mohlo by mě taky štvát mít pořád něco v ruce. Mám je teď do Alp, tož uvidíme.
  3. Je fest důležitý zvládnout mapu. Mapy.cz jsou na běhání otřesný, bohužel zatím to nejlepší. Asi by bylo lepší GPX převádět do Stravy (Ještědská trasa nešla bez chyby, tak proto jsem to řešil přes Mapy, které mají import GPX pouhým přetažením a funguje suprově). Kufrování při skyrunningu stojí síly fyzické i psychické.
  4. Vždycky gel nebo něco na zub. Teď jsem si vzal jeden gel spíš jen tak, aby se mi neválel doma, přeci nebudu na dvaceti kilometrech běhu nic jíst. Pak jsem se oblizoval už po deseti, když jsem byl grogy. Takže rozhodně potravinová rezerva se hodí.
  5. Tohle by mělo být na prvním místě: oblečení. Běžel jsem v tričku, protože bylo teplo, na hoře byla větší zima, ale to jsem věděl. Kdybych trvale běžel, ničemu by to nevadilo, jenže jak jsem se zastavoval, hrozilo prochladnutí. To jsem řešil zateplením větrovkou. Brát si tedy rozhodně větrovku, pro jistotu termofolii (nebude se mi chtít ji vyndávat, protože se blbě pakuje zpět) a asi i náhradní tričko. Zakoupil jsem merino tričko, vyzkouším příště to, v něm by se nemělo prochládat tak snadno.
  6. Voda, něco k pití. Hodí se i na kratší běhy, pořešit to tak, abych to nemusel mít furt v ruce, protože když házím tlamu do houští, mám tendenci flašku pustit a pak se zle hledá.
  7. Kapesník pro každý případ, hlavně na otírání potu. Možná náhradní šátek na hlavu, když se tak potím.

A pak už jen drobnosti, například víc trénovat stoupání, zjevně je to odlišná běžecká disciplína, při které se zapojují všechny možné i nemožné svaly, které se normálně nezapojují. Když se to netrénuje, tak to nejde ani nahoru, ani dolů tak dobře a ještě pár dní po běhu do kopce se člověk nemůže pořádně pohnout…

4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že merino nebude proti prochládání to pravé. Ono totiž pomalu schne a tím pádem je i těžké... Já ho používám v létě i v zimě, ale na doplnění bych spíš vzal vrstvu navíc s sebou - nějakou bundu (něco teplejšího než větrovka).

    OdpovědětVymazat
  3. Moje zkusenost se 2 zavody SkyRunningu (STRC Krkonoše 2015; Perun 2017):
    1) Do kopce je to temer vzdy walking. Bud se skrabu nahoru, protoze to je hooodne velky krpal, nebo jdu, protoze setrim sily - a pesky je to i tak mnohdy stejne rychle, jako bezmo. Dobre je take zmenit walking na powerwalking.

    2) Hulky na krpaly rozhodne ano - mam na mysli trasy od marathonu dale. Pri delsich trasach pomohou uz jen tim, ze pichanim si se ti lepe drzi tempo. Mam z-kove (lamaci), slozene se drzi v ruce lepe, nez zasouvaci nebo jednodilne. Pripadne zapijcim k testu, ale jsi vyssi, tak nevim, jestli pomohou.

    3) Mapy - nevim. Na zavody si stahuji trasu do hodinek z ofiko podkladu, pri pobihani to neresim. Kdyz bloudim, raduji se, jak se mi dari trenovat i psychiku :)

    4) Jj, gel, toaletak a 50 kc mince se stali neopomenutelnou vybavou me bezecke KPZ! Bez toho ani ranu :)

    5) Outfit: rozhodne vetrovka. Lehka fukerka se vejde i do ledvinky, popr. ji uvazes kolem pasu. Souhlas s Honzou, ze merino moc neresi (fajn matros, nesmrdis, prijemne, odvadi pot od tela, ale samotnemu prochladnuti samo nezabrani).

    6) Na absenci vidy si lze zvyknout. Kdyz je vedro, tak bych na trasy nad 15 km bez piti nevybihal, ale v teplotach do 20-25 stupnu lze dat treninkovy vybeh do 25 km i bez vody. Pak uz do sebe cpu ten gel a to se voda hodi :)

    7) Resim ksiltovkou. V kopcich navic pomaha i jako klapka na oci :))

    Zaverecna poznamka) Do kamene tesat!

    OdpovědětVymazat
  4. http://skyrunning.cz/2013/04/09/jak-na-trenink-pro-skyrunning-specifika-disciplin-a-mentalni-priprava/

    OdpovědětVymazat

Doporučuju si přečíst:

Placené funkce Runkeeperu a Stravy a jejich přínos pro běhání

Vedli jsme tuhle s Jakubem debatu o tom, jaké softy na běhání používáme a zda mají pro nás hodnotu jejich placené funkce. Leží mi to v hlavě...