16. 6. 2016

Placené funkce Runkeeperu a Stravy a jejich přínos pro běhání

Vedli jsme tuhle s Jakubem debatu o tom, jaké softy na běhání používáme a zda mají pro nás hodnotu jejich placené funkce. Leží mi to v hlavě. Většinou, když někdo nějaký takový soft vytvoří, tak má nějakou vizi, rozumí tomu a věnoval se tomu víc, než já, takže má smysl do toho pronikat. A mně se zdá, že z těch softů toho využívám málo.

Pokouším se to sumarizovat hlavně sám pro sebe - prozkoumat, co má smysl platit a jak to nejlépe používat. Neumím to jinak líp, než si to sepsat. Přidejte klidně své zkušenosti a postřehy.

Případ Runkeeper

Runkeeperem jsem vlastně začal. A taky si ho zaplatil. Většina statistik tam byla dost očesaná ve free verzi, dalo se zaplatit na měsíc, používal jsem ho docela dlouho, naopak Strava mi přišla dost komplikovaná. Líbilo se mi, že na Runkeeperu bylo i pár lidí na podobné úrovni, jak já, tak mi to občas napsalo, jak běhali a často mě to pochválilo, že jsem dneska uběhl více, než jindy či rychleji, než jindy. Ve skutečnosti mi to ale neumožnilo žádný názor na to, jestli běhám rychle či pomalu. Pak na Runkeeperu proběhl Global 5K day, kdy si člověk měl zaběhnout pět kilometrů a po několika dnech mi to vyhodnotilo, jak jsem na tom vůči ostatním. To se mi líbilo moc, protože mi to dalo měřítko.

Placené tréninky

V podstatě největší část placených fíčur zahrnují trénigové plány a tréninková videa. To jsem zkusil na Runkeeperu, vybral jsem si plán Maraton za 4 hodiny a šel do toho. Asi za dva týdny se ukázalo, že nemohu běhat přesně podle plánu. V den, kdy jsem měl běžet, jsem musel řešit něco jiného a nešlo to. Runkeeper se s tím nevyrovnal, i když jsem běžel další den. Prý to později upravili, ale já už k těmhle plánům získal nedůvěru. Nedaří se mi běhat přesně podle jejich předpisů. Zatím je nepovažuju za hodnotu pro mě, radši běhám podle svého, i když uznávám, že do začátku to nějaký motivační efekt mělo. Další moje výhrada byla, že ty plány jsou totálně neinteligentní. Je to vlastně jen předgenerovaná šablona, která se vám vyplní do kalendáře a pak vás to upomíná. Jenže vůbec nerespektuje vaše skutečné výsledky. Nedávno jsem si tam dal plán na zlepšení běhu na 10 km, ono mi to plán sestavilo, jenže já si nevšiml, že plán mi slibuje čas pod 65 minut, což už nějakou dobu v pohodě běhám a z výsledků to Runkeeper musí vědět. Nevěděl, v klidu mi slibuje, že se to naučím. Takový plán, bez odezvy na to, jak skutečně běhám, je mi na prd - takový mám v knížce za desetinovou cenu.

Další placené věci v Runkeeperu:
- analytika - přiznám se, že je nedostatečná. V podstatě si můžete v Runkeeperu i za peníze zobrazit jen jednoduché statistiky typu, kolik jste uběhli za týdny, měsíce. Můžete si zobrazit dvě veličiny najednou, například průměrnou rychlost a průměrnou tepovou frekvenci v jednom grafu, abyste zjistili, zda vám roste schopnost běhat rychleji, nebo jste se jen víc namáhali. Ale to je tak všechno, co to umí. Jsou tu statistiky nejlepších výsledků, ale to je tak všechno. Vykoukat z toho nějaký posun je pro mě dost namáhavé. Porovnat se můžete ještě s kamarádem, to jsem nezkoušel, nezajímalo.

Tohle je porovnání průměrného tempa a tepu. Jsou tam dvě věci patrné: prostřední sloupec má zjevně chybná data a za druhé z toho není vlastně nic vidět. Ale zobrazit si to můžete, že jo... 

Osobní rekordy ... něco to eviduje, ale moc si k tomu nezobrazíte... 


V mobilní verzi (na webu jsem to nenašel) je možnost porovnat běhy mezi sebou. Můžete si porovnat dva běhy z pohledu tempa, převýšení a spotřebovaných kalorií a můžete si stejně porovnat podobně dlouhé běhy z pohledu tempa.




Tohle už nějaký trend ukazuje, v podstatě z toho nějaké zlepšování vidíte, jenže data nejsou očištěná. Na téhle ukázce vidíte, jak mi to kazí “špatný běh” - jenže to je běh, kdy syn jel na kole a různě jsme se zastavovali, tak holt čas nebyl moc dobrý, rozhodně bych se podle něj nechtěl hodnotit. Není to špatné, ale může to být o dost lepší.

- live tracking - tohle se mi kdysi líbilo, ale využití pro to nemám. Můžete lidem dát URL a oni mohou sledovat, jak právě běžíte. V podstatě asi na nic.
- zaznamenání počasí (hm, to je fakt jen za peníze?)
A to je tak všechno. Runkeeper podle mě za těch placených deset babek nestojí, tréninky si kupte v knížce nebo ještě lépe, za ty samý prachy si jděte zaběhat se živým trenérem, ne? Nějak se mi zdá, že Runkeeper nikam moc nepostupuje a nikam se nevyvíjí.

Strava

Strava je prý hlavně pro cyklisty, proto jsem ji původně neměl rád, ale pro běhálisty má zajímavé věci taky. Nakonec používám hlavně tu. Fakt ale také je, že jsem úplně přestal používat aplikace v mobilu, běh mi zaznamenává Garmin a až později se dívám na vyhodnocení.

Segmenty

Původně mě chytly hlavně segmenty. Můžete si označit kus uběhnutého a sledovat čas v uběhnutém úseku při jiných bězích. Zjišťujete, zda se zlepšujete. Super je, že se můžete podívat, jak to běhají ostatní a dostat nějaké porovnání. Kdysi jsem byl na chvostu, teď se stahuju do poslední třetiny až poloviny pole. Je to podstatně lepší, vědět, že alej proběhnete za tolik (a vidět to v tabulce), než laborovat s měřením na hodinkách a pamatovat si “kola”. Za mne velké plus. Nedávno Strava zavedla Live Segmenty, kdy na mobilu (či pár kompatibilních zařízeních, hlavně cyklonavigace od Garminu) vidíte, že běžíte v nějakém segmentu a vidíte, za kolik ho uběhli ostatní. Ještě jsem to ale nezkoušel. Fakt je, že občas mám chuť “podvádět” - podívat se, za kolik je uběhnutý nějaký segment a jít ho přesprintovat, abych byl první. Je to podvod, když vím dopředu, že je to segment a závodím, zatímco ostatní to třeba nevědí? :) Super na segmentech je, že část funkcí (zaznamenávání) je na nich zdarma, v placené verzi ale vidíte, jak se v nich zlepšujete a můžete si zobrazit lidi ve stejném věku či váze pro porovnání.

Takhle vypadá segment, když ho vložím do blogu:

Stejně jako Runkeeper i Strava se snaží držet analytické funkce a tréninky v placené části.

Tréninky ve Stravě mají být personalizované, má se do nich promítat vaše skutečné výkony a fyzička. Nezkoušel jsem to, netuším.

Zklamaly mě Custom Goals - Cíle. Můžete si zadat roční nebo týdenní cíl a ono vám to ukazuje, kolik z toho jste splnili. Nic víc, žádný “stihneš splnit, nestihneš”. Můžete si cíl nastavit i na segment, říct “chci alejí proběhnout za osm minut do toho data” - a ono vám to pak řekne jo/ne. Aj si sami musíte vyhledat, jaký jsou časy v tom segmentu, tedy za kolik jste ho dali vy, za kolik ostatní, neporadí vám to, jaký cíl si nastavit. Slabý, slabý.

Rozšířená analýza je u Stravy za peníze pěkná. Tak především vám vygeneruje číslo Suffer Score, což je vyhodnocení náročnosti tréninku, kdy se zohledňuje, jak dlouho jste běželi s jak vysokou tepovou frekvencí - tedy to, zda jste běželi na plný plyn. Jedno číslo a je to. Se všemy přínosy a limity jednoho čísla.

Zastavím se u analýzy tempa. Pokud běháte na krajině-placce (můj případ), je porovnávání běhů dost jednoduché, ale v kopcích se zpomaluje. Jak porovnat běhy v terénu? Strava zavedla GAP - Grade Adjusted Pace, Kopec započítaný do tempa, kdy podle nějakých tabulek a svých dat přepočítávají běhy v kopcích tak, jak by vypadali, kdybyste běhali po rovině. Dobře je ten rozdíl vidět z mého běhu na Kunětickou horu, kde podle rychlosti jsem se první kilák běhu dost flákal, ale když se to přepočítá podle GAP, tedy zahrne se prudké stoupání, tak jsem vlastně běžel excelentně. Asi nic, co by vás nenapadlo, ale v číslech se to hodí.

Tohle jsou dvě analýzy tempa. Ta horní je vyhodnocená jako GAP, ta druhý jsou čistě data podle tempa. Vidíte ten začátek, kdy jsem běžel kopec Kuňky a kdy by mi vyhodnocení tempa hlásilo, že jsem se nějak flákal? Neflákal, běžel jsem kopec.

Stejně tak si můžete promítnout tepovou frekvenci a vidět, kolik času jste kde strávili v které tepové zóně. Tohle je dobré k tomu, abyste viděli, jak zvládáte námahu běhu a zda trénujete tvrdě, na pohodu atd.

Pokud je nějaký běh označený za závod, analýza ještě nabídne data podle závodních délek. Takhle to vypadalo pro můj Nymburský půlmaraton (není to podstatná grafická změna, fakt ne).



Hezká vychytávka je Flybees (nevím, zda jen v placené verzi) - umožní to vizualizovat běh s více lidma, kteří si ho měřili přes Stravu a vidět, jak se jim daří. Příklad pro Nymburk zde.

Power Curve je věc, která by mě zajímala, tedy zobrazení výkonu při běhu. Nemám ale senzor výkonu (to je něco jako snímač tepu, jen lepší), mám na něj spadeno, ale Strava to podporuje spíš pro cyklisty, kde už je to dost obvyklé. V běhání je sledování výkonu zatím na začátku. Nějak jsem nepřišel na to, jak Power Curve ve Stravě využít pro běhání, podle popisku je to spíš pro cyklisty.

Pokud jste v nějaké skupině, můžete se porovnávat s ostatními členy skupiny a sledovat, jak běhají. Co docela používám, je pochválit kamarádům běh - v tomhle je Strava sociální síť, vaše běhy si prohlížejí lidi, které to zajímá a nemusíte tím otravovat sebe aj ostatní někde na Facebooku.

Poslední věc ze Stravy, u které se zastavím, je Heatmapa. Je to mapa toho, kde nejčastěji běháte. Je to píčovinka, ale fajnová. Prostě to do mapy promítne, kde běháte a kde nejčatěji a vznikne z toho něco takovéhleho - tohle jsou moje běhy po brandobolském okolí. Na co to je? Pro mě dobrá motivace i představa o okolí. Snažím se teď běhat všude, abych měl mapu co nejvíce pokrytou :)

Moje letošní běhy v Brandobolu a okolí. Době je vidět červená trasa na Houšťku a trasa ze Zelenče a krátkých pět kiláčků kolem rybníku Hrušáku. 


Ceny prémium balíků:
Strava na měsíc 6$, na rok 59$.
Runkeeper na měsíc 10$, na rok 40$.

Abych řekl pravdu, mě z toho vyšlo jedno: platím si měsíčně Stravu, na Runkeeper jsem se vykašlal, to pro mne zdaleka nemělo tu cenu.

Na druhou stranu tahle úvaha není univerzální vodítko, třeba Runkeeper má hezké propojení s hudbou, umí si spočítat, v jakém tempu běháte a jaká hudba je pro tohle tempo nejlepší a tu vám pouští. Zkusil jsem to jednou, pak mi při běhu dvacetkrát spadly sluchátka a od té doby na to kašlu, ale ženy běhají s hudbou často, jim se tahle funkce bude fest líbit.

Celou tuhle úvahu pak naboural SmashRun. To je jen webová aplikace, která importuje data převážně z běhacích hodinek či fitness náramků, nemá vlastní mobilní apku, která by vás navigovala či váš běh zaznamenávala. Její placená verze má fajn analytiku, na tu se podíváme příště.

Co vy, používáte něco? A jak?

A proč se těmi daty vůbec zabývat? 

Podle mě mohou dost pomáhat při tréninku. Umožní odstranit věci, které děláte špatně, zlepšovat zlepšitelné rychleji, než když to “máte jen na pocit”. Ale třeba se pletu, rád se poučím… Není ani tak důležité sledovat každý běh, jako spíš trendy. Běhy se vyplatí sledovat, pokud závodíte a ladíte formu na konkrétní trasu úplně přesně, kdybych tohle měl před pětadvaceti lety na lodi ... :)

11 komentářů:

  1. A co Endomondo? Nemáte nějaký zkušenosti s jejich aplikací?

    Osobně jsem používal runkeeper, ale většina kamarádů používala Endomondo tak jsem se k nim musel přidat (je lepší to mít všechno v jedné síti než porovnávat moje výkony s výkony kamarádů úplně jinde).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Endomondo je, co jsem na to koukal, zhruba totéž, co Runkeeper, analytické výhody to nemá, tak jen ti kamarádi, no :)

      Vymazat
    2. Endomondo se značně liší od Runkeeper pokud jde o nastavení tréninkového plánu. Používá předchozí výsledky pro určení nového cíle a v průběhu plánu i mění tréninky i cíl podle aktuálních vásledků.

      Vymazat
  2. Mně tedy nejvíc vyhovuje kombinace Strava + Smashrun. Obé v neplacené., Placenou Stravu jsem dvakrát zdarma zkoušel a nepřináší mi nic navíc. Smashrun jsem placený nezkoušel, přijde mi celkem drahý a nevím, jestli bych ty placené funkce využil.
    A jinak určitě doporučuju službu Tapiriik.com, která sesynchronizuje záznamy mezi různými službami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zapomněl jsem: data sbírám přes hodinky, appka v telefonu nebyla zdaleka tak přesná a spolehlivá. Takže mám i Movescount (Suunto), který teď prošel inovací a taky je celkem slušně použitelný.

      Vymazat
  3. Včera jsem objevil zajímavý doplněk do chrome pro stravu. Ještě jsem neměl možnost pořádně si prohlédnout všechny statistiky, ale vypadalo to zajímavě. Třeba zaujme.

    http://thomaschampagne.github.io/stravistix/#downloadPage

    OdpovědětVymazat
  4. Na treninky pouzivam Adidas Micoach a jsem velice spokojeny. Treninky na ruzne trate (i nebezecke sporty - nezkousel jsem) s ruznymi urovnemi obtiznosti (chapej ciloveho casu).

    OdpovědětVymazat
  5. Ten Smashrun je boží, božíííí! Díky.

    OdpovědětVymazat
  6. Začínal jsem na Endomondu, potom přesun na Runkeeper, následně na Garmin Connect spojený s koupí sportesteru stejné značky. Dále NIKE+ a potom Strava. Na těch, které nabízí prémium verzi jsem ji testoval a např. u Runkeeperu nemá moc z hlediska analytiky skutečně smysl. Tréninkové plány jsou značně efektivní, ale musí se dodržovat a to co nejpravidelněji. Takže když se něco podělá v práci a musím to řešit dopadá to stejně. Strava a její TP nejsou špatné a spolu s pokročilou analytikou je to ten nástroj, který mi nejvíc vyhovuje. Ale co běžec to 5 názorů na jednu běžeckou appku. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ja používam Endomondo. Mne sa páči, že tréningový plán sa prispôsobuje tomu, ako behám. Behám s hudbou - Spotify+iPhone+BT sluchátka, mám hrudný pás Polar H10. Celkom dobre to funguje a u Endomondo sa mi páči, že dokáže hovoriť do sluchátok - špeciálne je to super pri HIIT tréningu. Aplikácia sa postupom času zlepšuje. Teraz pozerám, že sú to pomerne staré komentáre, chcelo by to aktualizáciu blogu a porovnať aplikácie.

    OdpovědětVymazat
  8. Patricku, nechcete ten článek aktualizovat? Skončilo s koncem roku Endomondo... tak by se to šiklo:-)

    OdpovědětVymazat

Doporučuju si přečíst:

Placené funkce Runkeeperu a Stravy a jejich přínos pro běhání

Vedli jsme tuhle s Jakubem debatu o tom, jaké softy na běhání používáme a zda mají pro nás hodnotu jejich placené funkce. Leží mi to v hlavě...