27. 1. 2016

Vypuštěný týden běhání a klidová tepová frekvence

Minulý týden jsem běhání vypustil. Naposledy jsem běžel v sobotu 16.1. patnáct kilometrů (a na desítce čas pod hodinu, což mě potěšilo), pak zase až o týden později v neděli 24.1. kolečko na Houšťku bez upgrade, takže devět kilometrů. Proč to? Zarazil mě graf klidové tepové frekvence a tak jsem experimentoval na sobě.


Důvod byl jednoduchý: zima a pocit. I v Brandýse, kde je většinou teplo, šla teplota na mínus pět, u řeky bývá ještě o dva stupně níže a já jsem se bál toho, že bych na více jak pár minutách prostydnul a odskákal to nemocí. Na horní cesty dýchací jsem náchylný. Do toho mi v grafu klidové tepové frekvence začaly hodnoty růst - a já si zvykl tenhle graf poslouchat a sledovat. Jakmile se zdvihá klidová tepová frekvence, je to divné. Buďto je člověk nemocný nebo rozhozený a srdce má s ním více práce, nebo ve FitBitu změnili alogoritmus - což prý nezměnili. Takže jsem si dal pauzu od běhání s tím, že jsem ho nahrazoval cvičením přes FitStar doma. Byla to zajímavá změna, už jsem ji popisoval.

Klidová tepová frekvence se dlouhodobě ukazuje být zajímavý ukazatel stavu těla a formy a její monitoring je plošně možný až v poslední době, kdy se tyhle gadgety jako FitBit Charge HR vyrojily. Například já, dokud jsem neběla, měl jsem klidovou tepovou frekvenci něco přes 70 ... dneska jsem spíše pod šedesát a vím, že když se klidový tep vrací přes šedesát, není něco v pořádku a pokud nezvolním, začne mě zítra škrábat v krku. Což využiju k tomu, abych vynechal něco, co vím, že je pro mě mírně za hranou.


Na obrázku je vidět, jak to myslím - krátce po novém roce mi klidový tep šel nahoru. Chvíli jsem to ignoroval, pak jsem se pokusil vysadit zátěž a počkal jsem, až se to srovnalo. Cvičení jsem nevynechal, jen jsem přestal běhat desítky a cvičil doma na koberci, abych z toho nevypadl.

Elektronizace má své ale. Může to být užitečná předběžná opatrnost nebo zbytečná připosranost, tedy můžete být vyděšení z nepřesného měření, které navíc nesmyslně ignorujete, nebo můžete ignorovat vážný signál. Jenže FitBit už mám dlouho a asi tak rok si tu tepovku sleduju a zdá se mi, že z ní je opravdu vidět hodně - a říkají to i lidé z FitBitu. Vloni na podzim jsem na sobě ověřil, že když ten signál vyignoruju, tak jsem fakt pak chytil nějakou kašlavici. Neumím říct, jestli a do jaké míry tělu pomůže, když se vysadí zátěž a ono něco vybojuje s nákazou, ještě, než se to pořádně projeví. Ale přijde mi minimálně zajímavé to experimentálně sledovat. Mimochodem, rozptyl o dva až tři údery považuju spíš za chybu či ignorovatelný rozptyl - ale příště, až mi to vyběhne, to schválně nechám proběhnout beze změny a budu to sledovat z druhé strany.

V každém případě, jít si zaběhat do tajícího sněhu a prošlápnout si pár louží, to je něco, co člověku rozproudí krev, takže běhu zdar :)

PS: Já vím, že naturisti tohle nepochopí, ale co má ajťák dělat, když vidí něco, co může měřit, ty čísla má, než to analyzovat? Vždyť i to je součást celé té zábavy!

2 komentáře:

  1. Chtel jsem to vyzkouset. Rano po probuzeni jsem si nasadil hrudak a hned mi TF letela vzhuru. Projev obavy, ze na mne neco leze? Radostna reakce tela na ocekavany priliv endorfinu (v minulem zivote jsem byl oblibeny pejsek Ivana Petroviče)? Stres z dusledku opetovneho odlozeni pracovnich zalezitosti? Patricku rad!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakube, podle mě to hrudním pásem nejde dobře změřit. FitBit bere nějaký průměr X nejnižších hodnot za den, aby eliminoval chybu, obecně je klidový tep buďto tep po cca deseti minutách naprostého klidu, nebo ta nejnižší hodnota, když se nepohybuješ - a to s hrudákem se zpravidla už trochu pohybuješ. takže to měří spíš takový ty fitbit náramky, nebo si zkus hrudní pás vzít do postele a čtvrt hodiny si číst v klidu. Jestli doma jsi takovou konfiguraci schopen navodit.

      Vymazat

Doporučuju si přečíst:

Placené funkce Runkeeperu a Stravy a jejich přínos pro běhání

Vedli jsme tuhle s Jakubem debatu o tom, jaké softy na běhání používáme a zda mají pro nás hodnotu jejich placené funkce. Leží mi to v hlavě...